Kohti valokuvanäyttelyä

06.02.2020

Kesäkuun alussa toteutuu yksi iso haave, kun ikioma valokuvanäyttelyni ripustetaan koko kesäksi Vetelin Taidekartanoon :) Näyttelyni kantaa nimeä Jäinen maa - Frozen Land ja on kesällä Taidekartanossa osa seitsemän muun mahtavan luontokuvaajan ryhmänäyttelyä: Luonto 365. Vetelistä näyttelyni sitten jatkaa muuallepäin Suomea. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna meitä haastateltiin ensimmäisen kerran näyttelystä Keskipohjanmaa-lehteen. Ajattelin kirjoitella näyttelyyn liittyen ajatuksistani nyt, kun suunniteltuun avajaispäivään on aikaa tasan neljä kuukautta.

Puhtaalta pöydältä vai arkistojen kätköistä?

Näyttelyä voi lähteä rakentamaan kukin tavallaan esimerkiksi jo arkistoon otetuista valokuvista tai aloittamalla projektiluontoisesti työskentelemään jonkin aiheen parissa suunnitelmallisesti. Minä valitsin näyttelylleni sellaisen teeman, josta haluan ensimmäisen näyttelyni toteuttaa. Valokuvauksen myötä, muuten kesäihmisenä, olen rakastunut uudelleen talveen! Näyttelyni keskiössä ovat talviset ja jäiset maisemat. Olen jo pitkään tiennyt, että minulla on myös muutamia kuvia aikaisemmilta vuosilta, jotka haluan ehdottomasti ottaa mukaan näyttelyyn - ne ovat oikeastaan odottaneet tätä hetkeä. Näihin kuviin liittyy minulle merkitykselliset tarinat, ja kuvat ovat toivottavasti osittain tämänkin johdosta sellaisia, joista katsoja löytää jotain itselleen. 

Voihan vuosi!

Vuosi on itseasiassa hyvin lyhyt aika kuvata monipuolisia kuvia näyttelyä varten - ja kuvaaminenhan on se kaikkein eniten aikaa vievä osuus näyttelyyn valmistautumisessa. Kuvaamisen lisäksi olen käynyt myös usemman kerran tutustumassa Taidekartanon näyttelytilaan. Olen hahmotellut ripustussuunnitelman eli miettinyt teosten sijoittelun, koot ja materiaalivalinnat sekä muutenkin tilan käytön. Tänä päivänä on tarjolla todella paljon erilaisia vaihtoehtoja teosten materiaalivalinnoiksi. Tässä onkin aihetta omaan blogikirjoitukseen. Tänään kuulin ilouutisen siitä, että Taidekartano ehostaa näyttelytilojaan, esimerkiksi juurikin sitä tilaa, jossa oma näyttelyni tulee olemaan esillä. 

4 kuukautta näyttelyyn

Minulla on vielä kuvaideoita, jotka odottavat toteutusta tämän talven aikana. Se on jo selvää, että tulen jatkamaan aiheeni käsittelyä jatkossa muuttuvan talven -teemalla. Tuohon jatkoteemaan liittyen tarkoitukseni olisi päästä ensi viikolla seuraamaan apukinosten kolaamista saimaannorpille. Jos se onnistuu, niin kirjoittelen siitä sitten myös tänne blogiini. 

Kuvaamisen lisäksi olen etsinyt yhteistyökumppaneita teosteni tuotantoa varten. Kuun lopussa tilaan ensimmäiset koevedokset ja aika pian sen jälkeen varsinaiset teokset. Vaikka näyttelymme avautuukin suurelle yleisölle kesäkuun alkupuolella, niin ripustamme sen valokuvaajan erikoisammattitutkinnon arvioijille jo aikaisemmin. Näyttely kun on samalla kyseisen tutkinnon näyttö. Kun näyttely on ripustettu, niin vuorossa on avajaisjärjestelyt.

Tervetuloa Vetelin Taidekartanolle ensi kesänä! 

Päivitys! Korona siirsi näyttelyä vuodella kesälle 2021, mutta hyvää kannattaa odottaa :)